Merhabalar,
Geçen hafta bitirdim Anton Çehov'un İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayınlanan Seçme Hikayelerini. Bu seçme hikayeler 44 yıl gibi kısa süreli bir hayat geçirmiş olan Çehov'un 1883 - 1903 (ölmeden bir yıl önce) yılları arasında yazılmış ve hemen hemen geçen her yıla bir adet olarak dağılmış.
Özellikle ad vermem gerekirse Bukalemun, Sıkıcı Bir Öykü (gerçekten adı ile özdeşleşen bir ve kitaptaki en uzun hikaye), Siyahlar Giyinmiş Keşiş, Bir Sanatçının Öyküsü, Çukurda, Bayramda, Nişanlı Kız.
Diğer hikayeleride gerçekten Çehov'un dönemin sosyal hayatını, Rus toplumunun sınıflar arasındaki iletişimini ve ekonomik koşulların bu sınıfları nasıl etkilediğini gözler önüne seriyor.
Kitabı okumamın üzerinden iki hafta geçmesine rağmen hikaye adlarını yazınca kurgusu açısından gerçekten iz bırakan Siyahlar Giyinmiş Keşiş hemen aklıma geldi. Akıl hastası olduğunu geç anlayan bir öğretim görevlisinin, kendisini büyüten bir çiftçiyi, kızı ile kaldığı bağ evinde ziyarete gelişi ile başlayan hikaye gerçekten bir solukta okunuyor.
Bayramda adlı hikayede ise kadının altında kaldığı baskı ve şiddete yer verilmiş. Üzerinden bir asırı geçmesine rağmen Çehov'un eserleri hiç güncelliğini kaybetmemiş, tavsiye ederim herkese.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder