18 Ocak 2012 Çarşamba

Karşıyım Size SOPA ve PIPA!!!

"Ne diyorsun" de me Scotty!!! Sen de benim yanımda dur. Zira bu kendi dilimizdeki karşılığıda içeriğiyle birebir örtüşen SOPA ve yandaşı PIPA (tıpa diyesim geliyor ona da) eğer Amerikan Meclisinden geçerse önümüzdeki günlerde artık elimiz ayağımız kadar değerli olan internetimizde attığımız her adımda kafamıza bir SOPA ile vurulması çok rahat hale gelecek.

Nedir bu SOPA ve PIPA diyenler. SOPA = Stop Online Piracy Act = Çevrimiçi/İnternet Üzerinden Telif Hakkı Korsanlığını Durdurma Yasası, PIPA = Protect IP Act = Fikri Mülkiyetleri Koruma Yasası.

Her iki yasanın bir araya gelmesi ile ülkemizde daha önce bir takım sitelerde yaşanan DNS ile kilitlemenin yanı sıra kanunlara göre telif hakkı/fikri mülkiyeti izinsiz paylaştığı düşünülen sitelere link veren sitelerin erişimine ve sahiplerine çeşitli engeller, cezalar gündeme geliyor olacak. Hem de bu sadece ABD değil tüm dünyayı etkileyebilecek bir hale gelebilecek.

Şu anda Amazon, Wikipedia, Google, Facebook gibi günümüzün büyük içerik sağlayıcıları bu kanunların geçirilmemesi için farklı şekilde protestolar yapmakta ve destek toplamakta. Bu gece yarısından itibaren Wikipedia'nın ingilizce erişimi bir günlüğüne kapanacak. Google SOPA ve PIPA karşıtı e-imza toplama kampanyası yapıyor.

Hosting hizmetleri veren GoDaddy firmasının üst yöneticileri SOPA'yı desteklediklerini söyledikleri andan itibaren pek çok müşterileri farklı hizmet sağlayıcılara sitelerini taşımaya başladığında önce pek umursamayan üst yöneticiler, ardından kayıpların 100 binli rakamlara ulaşmasıyla fikirlerini değiştirerek SOPA'ya olan desteklerini Aralık sonunda geri çektiler.

Cloud Computing'in daha ancak emeklemeye başladığı günlerde, bedava erişilebilen Wikipedia, Google Map gibi bilgi kaynaklarını ortadan kaldırmaya çalışılması ne internet ne de türevi teknolojiler için hiç iyi bir haber değil. Yasa geçerse belki de en büyük zararı ISP'ler yükleniyor olacak. Zira içi boş bir internette kimse daha hızlı bağlanmak için yüksek tarifelerini aynı şekilde yatırmaya hevesli olmayacaktır. Daha abartılırsa sanırım üye sayısı ilk beşte olan ülkeler arasında yer aldığımız Facebook kullanıcıları direkt olarak ceza alma potansiyeli taşıyacaklarından belki de hiç internete girmeyeceklerdir. Tabii Facebook bir şekilde SOPA ve PIPA'ya karşı durabilirse.

Biz bize konuşursak Scotty, sınırsız bilgi şiarı ile bugünlere kadar gelmiş internet artık her türlü sansür ve cezaya açık hale gelebilir. Üstüne belki ben de bunları artık seninle konuşamam Scotty.

Her iki kanununda meclisten geçmemesi ümidiyle, Google'ın açmış olduğu SOPA karşıtı e-imza toplama kampanyasına katılmanızı rica ederim...


Hiç yorum yok: