24 Ağustos 2008 Pazar

Dönüşüm, Franz Kafka

Bir solukta okunan, 20. yy.'ın en önemli yazarları arasında olan Kafka'nın Dönüşüm'ü bugün bitirdiğim ikinci kitap.

Gregor Samsa (Kafka'nın soyadı ile benzerliği dönemin bir eleştirmenininde dikkatini çekmiş) kendi halinde, ailesinin borçlarını ödemek için kumaş pazarlamacısıdır. Bütün gün trenlerde bir kasabadan diğerine kumaş götürüp satar ve evine geri döner. En büyük hobisi tahta işlemeler yapmaktır. Annesi, babası ve konservatuara göndermek istediği kız kardeşi ile yine de mutlu bir hayatı vardır.

Bundan sonrasını romanı okuyacak olanlara atlamasını tavsiye ediyorum. Hikaye aslında Gregor'un bir sabah yataktan çıkamaması ile başlar. Bu tüm ailenin şaşkınlıkla karşıladığı bir durumdur. Çünkü Gregor kimse uyanmadan kalkıp, ilk trenle kasabalar arasındaki yolculuğuna başlamaktadır. Oysa Gregor, bir hamam böceğine dönüşmüştür! Değil trene binmek, yeni haliyle yatağından bile kalkamamaktadır. Bu durum fazla sürmez ve Gregor'un müdürü evi ziyaret eder. Savurduğu ihtarlardann sonra Gregor'un kitli kapısının açılması ile karşılaştığı manzarayı kaçarak terk eder ve aile durumu öğrenir.

Ailenin yaşama biçimi, Gregor'un dönüşümü ile tamamen değişir ve tüm fertler çalışmaya başlar. Kız kardeş ilgisi değişmekle birlikte Gregor'un yanına girip, odasını temizlemekle sorumludur. Takip eden olaylar sonucunda Gregor giderek aile tarafından istenmeyen bir varlık olarak görülmeye başlanır. Bu arada her gün azalan ilgi ile aç kalmaktadır. Ve sonunda aniden ölür. Fakat aile bu durumdan son derece memnun olmuştur. Hemen yeni bir eve taşınma ve kızlarını evlendirme planları yaparlar.

Buradan itibaren romanı okuyacaklar, yazıyı okumaya devam edebilirler. Roman bireyin, kendisi için çizilen yol ile kendi gitmek istediği yol arasında ikincisi tercih etmesi sonucunda neler olabileceğinin bir örneğini veriyor. Zamanının ötesinde, evrensel bir eser Dönüşüm. Sorunlar yaşayan bir genç, çocukları olan ebeveynler ve benim gibi sadece okurseverler için farklı farklı tatlar bırakan, güzel bir hikaye. Bunu da şiddetle tavsiye ederim.

Dönüşüm, Franz Kafka, Can Yayınları

Hiç yorum yok: