Bu kitabı okuduğum için çok mutluyum. Eğer yakın tarihimiz konusunda bilgilenmek istiyorsanız bu kitap Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş döneminden itibaren günümüze kadar gelişen ekonomisini; politika, din ve asker üçgeni içinde bizlere naklediyor.
Kitap bu zaman aralığını farklı bölümlere ayırarak gelişiyor. Bölümlerde hem küresel hem de yerel, daha önce bahsetmiş olduğum üçgenin etkilerine göre şekilleniyor.
Özellikle 1946-47 yıllarında oluşan ve CHP'nin günümüze kadar Türk milletinin gözünden düşmesine yol açan kongresinin sonucunda partiden ihraç edilen ilerici ve Atatürkçü devrimcilerin bulunduğu dönem, DP'nin iktidar olması ile CHP'nin yegane atağı olan toprak reformu ile köy enstitüleri hareketlerini sonlandırdığı dönem, giderek liberal ekonomi ve piyasa güdümüne yönelen ve Turgut Özal'ın 1980 Ocak kararları ile bu yolda Türkiye'nin harcanmasına katkıda bulunduğu dönem kitabın en can alıcı noktaları.
Bütün bu bölümler son derece objektif bir şekilde aktarılmakta. Kitabın sonunda Atatürk'e de belki duyduğum en değerli eleştirilerden biri getirilmekte ve kapitalizmin kucağına bırakılan ülkemizin bu kadar hunharca yağmalanmasının en önemli nedenlerinden birinin Atatürk'ün millete yön verecek ve devrimlerine sahip çıkacak gerçek bir burjuva sınıfı bırakmaması olduğu söylenmekte. Özellikle Türkiye'de mevcut burjuva sınıfının 1950 sonrası devlettin kaynaklarını suistimal ederek geliştiğini ve günümüzde de suistimallerini özelleştirmeler ve benzeri adımlarla arttırarak büyümeye devam ettiğini dolayısıyla kapitalizmin uluslararası rekabet koşullarından çok gerilerde kaldığı belirtiliyor.
Her sayfasında her cümlesinde tarihimize dair bir gerçeği bulacağınızdan emin olarak bu kitabı okumanızı tavsiye ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder