27 Şubat 2012 Pazartesi

Cloud Gaming - Bulut Oyun

Cloud Gaming yani Bulut Oyun (BO) dünyada hızla gelişmekte olan bir sektör. Bulut Bilişim'in ufak bir parçası olarak görülse de pc kullanıcılarının hayatlarını büyük oranda olumlu yönde değiştirecek bir teknoloji.

BO için sağlıklı bir geniş bant erişimi gerekli. Bu alandaki en önemli şirketlerden biri olan Onlive'ın belirttiği standartlara göre HD kalitesinde görüntü için en az 3.5 Mbps bağlantı hızı şart. İnternet bağlantısını piyasadaki oyun konsollarına yakın makyajı bulunan bir thin client'a bağlayarak hizmet sağlayıcımızın sunucusuna anında erişiyor olacağız. Ardından hızla single/multi player ne isterseniz ufak odanızın en değerli parçası ile yaşadığınız maceraları artık salonunuzun en rahat yerinde kolayca yaşamaya devam edebileceğiz.

BO sayesinde hepimizin muzdarip olduğu upgrade kavramı tamamen tarihe karışacak. Evet, bu orta/uzun vadeli bir gelişme olabilir Türkiye için, ama bu pazara girecek sağlam şirketler büyük bir olasılıkla hem ilk müşterilerden çok iyi bir gelir elde edecek hem de Türkiye genelinde yaygınlaşmaya gittiğinde rekabette öne geçecek. Evlerinde yeni nesil konsolları da bulunan kişiler için konsollara yapılacak yatırım bile artık avantajını kaybedecek. Örnek vermek gerekirse bu yılın oyunu olan PES 2012 Amazon'da 38,98$'dan satışa sunulurken, 39$'a Onlive üzerinden satılıyor. Hem de Onlive'da ürünü aldıktan itibaren anında oyunu oynamaya başlayabilirsiniz. Yanında PC'nize yapacağınız ekran kartı, ana kart, ram, hdd, monitor vs harcamalarını katmıyorum bile. Oyun bu kadardır da aylık üyelik falan vardır diyenlerde olacaktır, onun fiyatıda sadece 9.9$. Yukarıda belirttiğim thin client ve kontrolörün fiyatı ise sanırım 90$ civarındaydı.

BO'nun genel işleyişi yukarıdaki şekilde. Türkiye'de bu ne kadar yayılır derseniz, TTNET'in 2011 yılında yapmış olduğu bir araştırmaya göre yaklaşık 18 milyon hanenin 8 milyonunda yani %43'ünde bir bilgisayar mevcut. BTK 2011 son çeyrek raporuna görede 9 milyon hanede geniş bant internet mevcut. Yani pazar kurulmuş, sadece teknolojinin tanıştırılmasını bekliyor. Hele ki genç nüfusun ve teknoloji harcamalarının ülkemizde son derece üst seviye de olduğunu, üstüne üstlük ürün ne olursa olsun doğru bir pazarlama kampanyasının desteği ile (Ipad/Iphone :) ) muamma etkisi yakalarsa her eve girmesi kaçınılmaz olacaktır düşüncesindeyim.

Aşağıda görebileceğiniz gibi özellikle gelir seviyesi de yüksek olan İstanbul'da ADSL penetrasyonu %50 seviyesini aşmış durumda. Türkiye genelinde Doğu illeri hariç %20'nin üzerinde penetrasyon mevcut. Hem TTNET hem de Turkcell ile başlayan Fiber İnternet hizmeti de geniş bantın hem hız hem de kullanım yoğunluğu olarak Türkiye'nin daha da büyüyeceğini gösteriyor. Bu da sektörün rahatlıkla Türkiye'de ayakta kalabileceğinin göstergesi.







Hiç yorum yok: