Yaşar Kemal'in üzerine okuduğum Nazım Hikmet'in kısıtlı sayıdaki romanlarından "Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim", Türkiye'deki bir komünist grubun başından geçenleri farklı zaman dilimleri arasında gel gitler yaparak anlatıyor. Nazım Hikmet yalın ve kısa cümlelerle, yarattığı karakterleri adeta canlıymış gibi aklınıza sokuyor. Çevrilen her sayfa ile romanın biyografik içerik taşıdığını da anlıyorsunuz. İstanbul, Moskova, İzmir şehirleri Osmanlı'nın çöküş dönemi, Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet dönemlerinde gözler önüne seriliyor Nazım tarafından. Şehirlerden önemlisi ise Nazım'ın kelimelerle hayat verdiği kahramanlar.
Kitabı okuyacaklar burayı atlasın!!!
Hele kitaba adını veren İsmail'in bir "yaşamak güzel şey be kardeşim" deyişi var ki, orada bu insanların nasılda sadece bir idael uğruna, kimsenin onlara inanmasa bile hayatlarını yok ettiklerini, nasıl geri adım atmadıklarını, ideallerine ne kadar bağlı olduklarını bir kez daha görüyorsunuz. Yenilmeyen bir şey varsa insanların bağlı oldukları düşünceler diye sesleniyor Nazım her satırda.
Artık devam edebilirsiniz :)
Sonuçta hikayemiz Ahmet isimli Nazım'ın kendine benzettiği Paşa oğlu olan bir komünistin, İzmir'de kuduz salgını varken, bir köpek tarafından ısırılmasıyla kuduz olup olmadığını anlamakla geçirdiği günleri anlatıyor. Ahmet dışarı çıksa polisler tarafından tutuklanıp hapse atılacak. İşkencede primi olacak. Tek kuduz tedavi merkezide İstanbul'da o yıllarda ve oraya gitmesi kesin tutuklanması demek. İzmir'de kalırsa da ya kuduz olacak ya da olmayacak çünkü onu ısıran köpeği bulupta kuduz olup olmadığını öğrenemiyorlar. Bu ikilem içinde Ahmet İzmir'deki komünist evinde kalıyor. Her gün duvara bir çizik atıyor. Kuduzla alakalı kitaplar alıyor ve 41 gün içerisinde ya kuduracağını ya da yaşayacağını öğreniyor. Arkadaşları çaresiz aspirin ve uyku ilacı taşıyorlar Ahmet'e.
Her karakteri, her kelimesi içinizi parçalayacak bir dönem romanı sunuyor Nazım Hikmet. Tavsiye ediyorum...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder